e
Banner


Yazaki, Kotozukuri Merkezleriyle lojistik süreçlerini yeni bir noktaya taşıdı
Umut Özcan - Yazaki EMEA Lojistik Başkanı 




KazakiYazaki, 1941 yılında Japonya’da “Yazaki” ailesi tarafından kurulan ve kuruluşundan bu yana aile üyeleri tarafından yönetilen, Japon kültürel gelenek ve değerlerine bağlı, dünyanın en büyük otomotiv yan sanayi firmaları arasında yer almaktadır. Firmamız operasyonlarını 4 farklı kıtada, 45 farklı ülkede 236 bin çalışanı ile sürdürmektedir. Yazaki Türkiye olarak kablo donanımı üretim faaliyetlerimizi; Sakarya-Kuzuluk, Bursa-Gemlik ve Bursa-Mudanya fabrikalarımız olmak üzere 3 farklı lokasyonda sürdürüyoruz. Buna ek olarak Bursa-Mühendislik Merkezi, Kocaeli-Gölcük Müşteri Hizmet Merkezi ve İstanbul-Kotozukuri Hub lokasyonları ile birlikte Türkiye’de yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlayan bir organizasyonuz. Ürünlerimizi yurtiçi ve yurtdışındaki tanınmış ana sanayi otomotiv firmaları için tasarlıyor ve üretiyoruz.  
Yazaki’de müşteri memnuniyeti birincil odak noktamızdır. Dünya çapındaki tüm müşterilerimize üstün değer yaratmak, en iyi hizmetleri sunmak, kablo donanımları sektöründe daha da fark yaratmak için organizasyonumuzdaki tüm fonksiyonlarımız birçok proje üzerinde çalışıyorlar. 
 
“Yazaki Kotozukuri Merkezleri, Yazaki Avrupa olarak hem Türkiye hem de Fas lokasyonlarımızda hayata geçirdiğimiz yenilikçi lojistik projelerimizden bir tanesidir.”
 
Kotozukuri Japonca’da “zorlu şeyleri başarmak” anlamına geliyor. Bundan dolayı 2020 yılında yenilikçi bir fikir olarak tedarik zincirimizde değer yaratmak için başladığımız bu yolculukta, 4 yıllık zorlu proje yönetimi, detaylı planlama ve hayata geçirme macerası olan bu lokasyonlarımıza Yazaki Kotozukuri Merkezleri ismini vermeyi uygun gördük. Yakın zamanda Mısır ve Tunus’ta da aynı merkezleri açmayı planlıyoruz.
Daha önce belirttiğim gibi müşteri odaklılık, en iyi hizmeti sağlama hedefi, gelişen müşteri beklentileri ve bunlara ek olarak son yıllarda yaşadığımız pandemi süreci, jeopolitik gelişmeler, değişen ürün ve pazar yapısı, makroekonomik etkiler karşısında Yazaki olarak tedarik zincirimizde hızlı reaksiyon vermek ve daha da esnek olmak adına Kotozukuri Merkezleri stratejimizi hayata geçirdik. 
 
“Bu projemizde; Türkiye’de lojistik faaliyetlerimizi tek bir noktada topladık ve uçtan uca kusursuz bir tedarik zinciri operasyonları sağladık. Bunun sonucunda Türkiye’de ilk örneği olan bir organizasyon yarattık.” 
 
Kotozukuri Merkezlerimiz ile birlikte operasyonlarımızı lojistik mühendisliği, standardizasyon, ortak hammadde tedariği, nakliye ve envanter optimizasyonu gibi aktiviteler ile destekledik. Bunları yaparken iş modelimizi RFID teknolojileri, otomatik paletleme ve palet bozma, endüstriyel robotların kullanımı, malzeme hareketlerinin konveyörle sağlanması, düşey depolama sistemleri gibi ileri teknoloji yatırımları yaparak geleneksel operasyonların ötesine taşımayı hedefledik.
Bu stratejimiz ile lojistik faaliyetlerimiz Türkiye’de merkezileşti. Fabrikalarımızdaki geleneksel depo alanları bu lokasyona taşınarak, üretim için daha çok alan açılmasına ve dolayısıyla ülkemize yeni işlerin getirilmesi ve istihdama katkıda bulunması adına önemli etkileri oldu. Yarattığımız model, maliyetlerimizi daha iyi kontrol edebilmemizi, değişkenlere daha esnek ve hızlı operasyonel çözümler bulabilmemizi destekledi. 
Şirketler için değer yaratmak kolay bir iş değil; süreçleri anlamak, değişime açık olmak, planlama yapmak, unvandan bağımsız tüm çalışanların desteği, sınırların dışında düşünebilme ve daha birçok alt detay gerektiriyor. Yazaki’de tüm süreçlerimizi bir bütün olarak görüyor ve her zaman daha iyisini yaratmak için geceli gündüzlü ekip arkadaşlarımızla çalışıyoruz. 
 
“Değer yaratma konusunda kültürümüzün ve gündelik düşünce sistemimizin bir parçası olan bazı Japonca kavram ve anlamlarını sizinle paylaşmak istiyorum.”
 
“Hitozukuri” - İnsanları geliştirme sanatı ve tutkusu
Her şey insanla başlıyor, çalışma arkadaşlarımızın seçimi, motivasyonu, çalışma şartları, eğitim süreçleri çok önemli. İyi insanlar iyi süreçleri yaratır, iyi süreçler de iyi sonuçları yaratır, iyi sonuçlar da şirketler için sürdürülebilir karlılık ve büyüme yaratır. İnsana değer verme ve yatırım temel odak konularımızdan birisidir. 
 
“Monozukuri” - İş geliştirme sanatı ve tutkusu
Her zaman daha kaliteli ürün ve süreçler nasıl yaratabiliriz diye çalışıyoruz. İş yaşamı sonu olmayan bir yolculuk, durmak gerilemek demek, bu bilinçle durmadan çıtamızı yükseltiyoruz. Kaizen (iyileştirmeler) yaratarak operasyon maliyetlerimizi de düşürmeyi hedefliyoruz. Bu bir iş yapma sistemi, küçük büyük demeden tüm süreçlerde iyileştirmeler için çalışıyoruz. 
 
“Gemba” - Değerin yaratıldığı yer
Klasik tanımda değer ürünün yaratıldığı yerdir ve genellikle bu fabrika operasyonlarını kapsar. Biz Yazaki olarak klasik tanımın ötesinde operasyonlarımıza ek olarak müşterilerimizden tedarikçilerimize ve hizmet sağlayıcılarımıza olan süreçlerimizin her alanında değer yaratabileceğimiz, kalite ve maliyet geliştirebileceğimiz performansımızı arttırabilecek konularda gemba çalışmaları yapıyoruz. Değerin yaratıldığı her alana çalışanlarımız birebir gidip, sürecin işleyişini, süreçte yer alan kişilerin geribildirimlerini, risklerimizi, fırsatlarımızı, güçlü ve zayıf yönlerimizi bir değer akışı içinde detaylandırıyor. Birebir kaynağından bilgi ve süreç tanımlaması alınan kararların doğruluğunu ve uygulanabilirliğini destekliyor.
Dünyadaki ekonomik dalgalanmalar, jeopolitik olayların sık sık ortaya çıkması gibi beklenmedik durumlar otomotiv sektörünü ciddi bir şekilde etkiliyor ve önümüzdeki süreçte de etkilemeye devam edecek. Özellikle son yıllarda yaşanan içten yanmalı motorlardan elektrik motorlara dönüşüm süreci ve bu süreçte günümüzde yaşanan bazı belirsizlikler otomotiv üreticilerini daha esnek ve modeller arasında kolay geçişkenlikler sağlayabilecekleri platformlar kurmaya zorluyor. Bu koşullar karşısında sürdürülebilir bir organizasyon yaratmak, bulunduğumuz pazar içerisinde rekabetçi olmak, fark yaratmak, müşteri taleplerine karşı maksimum esneklik ve yanıt verme becerimizi arttırmamız gerekiyor. 
 
“Artık güçlü bir şirket olmak için geleneksel bir düşünce tarzının yeterli olmayacağını biliyoruz.” 
 
Gelecekte değişen iş ve pazar koşullarına adapte olabilen ve hızlı dönüşüm sağlayabilen şirketlerin ayakta kalabileceğinin farkındayız. Bu sebepten Yazaki Avrupa Lojistik organizasyonu olarak dünyadaki gelişmeler karşında Yazaki değerleri olan öngörülü, dayanıklı ve müşteri odaklı bakış açımızı sürekli sürdürmeye devam edeceğiz. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat